Voeding

VOED JE LEVEN

De Rol van Voeding


Iedereen weet toch wel wat gezonde voeding is en waarom je gezond moet eten… is dat echt zo? En waarom doen we het dan niet? Zijn we echt bewust van de impact die voeding, op lange termijn, heeft op onze gezondheid?

De voedingsbenadering die ik hanteer is anders dan die van de ‘klassieke’ diëtist. Ook wijkt het af van de Schijf van Vijf. Ik kijk naar wat de spijsvertering nodig heeft, wat het zenuwstelsel nodig heeft, de organen, hersenen, het immuunsysteem, en hoe deze samenwerken. De persoon als geheel. Hierbij maak ik gebruik van de laatste wetenschappelijke bevindingen en de kennis die er is vanuit oude culturen die nog niets met de westerse leefstijl te maken hebben gehad. 


Ik werk altijd met verse voeding, geen pakjes, zakjes, shakes of reepjes. Genetisch zijn we niet aangepast op de hoeveelheid suiker en gemaksvoeding die overal te vinden is, tegelijkertijd kunnen we er geen nee tegen zeggen. Daarom ook al die welvaartziektes. Ik leg mensen uit hoe het zit, dat helpt om andere keuzes te maken.


Een voorbeeld is dat vet juist wel gezond is (ook verzadigd vet) omdat dit onze belangrijkste energieleverancier is en een belangrijke bouwsteen van onze cellen en weefsels. Iets wat ik vaak hoor is “ik moet 6 keer per dag eten om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden”. Deze persoon zou ik ondersteunen met het in balans brengen van de bloedglucose en insuline huishouding. Iedere persoon is anders maar in de basis, genetisch, zijn we hetzelfde. Ik heb het dan ook nooit over ‘het zit in de genen’. Alles zit bij iedereen in de genen en onze leefstijl en epigenetica bepalen of iets tot uitdrukking komt in ons lichaam.

Ik geef ook voedingsadvies aan mensen die willen afvallen. U wordt er wel ook echt gezond van! Omdat het geen dieet is maar een leefstijlverandering kost het wat meer tijd en energie, daarin begeleid ik u. Het is geen quick fix maar een duurzame stap naar gezondheid.


Orthomoleculair

Welke (voedings-) tekorten heeft u, welke systemen in uw lichaam worden daardoor verstoord en hoe is dit ontstaan? Tekorten die we constateren worden aangevuld door veranderingen in de voeding en met voedingssupplementen, wanneer dat nodig is. Daarnaast werkt u actief aan verandering van leefstijl. Anders eten, beweging, bioritme/slaap, stress/ ontspanning. Dit is nodig want als u doorleeft zoals u altijd deed komen tekorten en dus ook klachten en ziekte terug. Daarom werken we zowel aan de symptomen als aan de oorzaak van problemen.


PNI

PNI (psycho-neuro- immunologie) is een medisch vakgebied wat kijkt naar de verschillende systemen in het lichaam zoals de spijsvertering, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Bij langdurige klachten zijn altijd meerdere systemen uit balans. Ook hier wordt gekeken naar voedingsgewoontes, levensgebeurtenissen, eerdere klachten, stress, bioritme en huidige klachten. In consulten staat de mens centraal en niet de klacht, want de klacht is een uiting van verstoring op verschillende gebieden die met elkaar in verband staan. Een klacht is een puzzelstukje en ik leg samen met u de hele puzzel in elkaar.


 


Copyright @ All Rights Reserved